AMD Ryzen 7000-serien

 

AMDs prosessorgenerasjoner har hatt en voldsom utvikling de siste 5 årene siden 1000-serien kom ut i 2017. De gikk fra å være en underdog i et marked hvor Intel hadde full kontroll til å sakte men sikkert ta over segment for segment. 3000-serien fra to generasjoner siden var der det virkelig tok av, og lot AMD ta sin rettmessige del av prosessorkaka. Generasjonen etter, 5000-serien, var enda et hopp hvor de fikk vise muskler, og nå, hvor de igjen har valgt å la navngivningen hoppe over et helt tusentall, har de sluppet aller siste skrik innen AMD-teknologi. Ryzen 7000 er et stort steg, ikke bare i ren ytelse, men også når det kommer til selve plattformen.

 

Så hva er egentlig nytt?

Ryzen 7000-serien

Det største og mest innlysende nye med den nye generasjonen er de nye prosessorene. Ryzen 7000-serien byr som forventet på heftig ytelse og mange kjerner. De fire modellene som er lansert så langt er som følger:

 

AMD Ryzen R5 7600X - 6 kjerner & 12 tråder

AMD Ryzen R7 7700X - 8 kjerner & 16 tråder

AMD Ryzen R9 7900X - 12 kjerner & 24 tråder

AMD Ryzen R9 7950X - 16 kjerner & 32 tråder

 

Disse prosessorene blir varme - veldig varme. 7000-serien er designet for å kjøre på en så høy klokkefrekvens som mulig helt til de når 90-95 grader celcius. Det betyr i praksis at alle de nye prosessorene VIL kjøre på opptil 95 grader, uavhengig av hvilken kjøler du har. Dette betyr også at valget av CPU-kjøler vil ha svært stor innvirkning på ytelsen du får. Hvis du monterer en litt kjip kjøler på disse CPU-ene så vil de nå 95 grader veldig fort uten at de klokker seg så høyt. Hvis du til sammenligning monterer en heftig alt-i-ett-vannkjøler, eller enda bedre, en custom vannkjølings-loop, så gir det prosessoren mer rom for å klokke seg opp før den når disse grensetemperaturene.

 

Når man først skal oppgradere til en prosessor fra 7000-serien så anbefaler vi på det sterkeste å gå for en så heftig kjøleløsning som mulig. Det føles ikke så kult å kjøpe det nyeste og beste på markedet, men føle at man ikke får all ytelsen man kunne fått på grunn av dårlig kjøling. Vi anbefaler alt-i-ett-vannkjøling, helst en stor en som mulig. Størrelser som 360mm eller 280mm går inn i mange av de vanligste kabinettene.

 

X670 og Socket AM5

De nye hovedkortene til AMDs 7000-serie har brikkesettet X670. Etter hvert kommer det som tidligere et brikkesett med et B-navn (antagelig B650) som et litt nedstrippet alternativ med litt mindre funksjonalitet enn man får med X670. Detaljene rundt dette vet vi ikke før kortene kommer. Socket AM4, som har vært gjengående i de siste fire CPU-generasjonene til AMD, er nå byttet ut til fordel for den splitter nye Socket AM5. Dette er første gang siden 2017 at AMD-eiere må oppgradere mer enn bare prosessoren når det kommer ny maskinvare. Den nye sokkelen er fysisk veldig annerledes fra forgjengeren; de har nå valgt å gå over fra det gamle PGA-designet (Pin Grid Array) til LGA (Land Grid Array), som vi kjenner godt fra Intel sine plattformer. Dette betyr at pinnene ikke lenger sitter på prosessoren, men heller i hovedkortsokkelen, og så har CPU-en flat underside med kontaktpunkter. For folk flest er dette kanskje noe av det minst viktige av endringer som har skjedd, men siden man har blitt vant til å kunne bruke AMD-hovedkort fra tidligere generasjoner med de nye CPU-ene så er dette en påminnelse om at dette ikke et alternativ denne gangen.

 

> Klikk her for å se X670-hovedkortene <

 

DDR5

Videre på listen over teknologi AMD legger bak seg finner vi DDR4. Etter 8 år med denne teknologien er det på tide å gjøre oppgraderinger. Intel implementerte DDR5 allerede i sin forrige generasjon (12. gen), men som en valgfri mulighet, hvor hovedkortvalget ditt avgjorde hvilken av generasjonene du kunne bruke. AMD går hardere ut og har nå kun støtte for DDR5 herfra og ut. Dette er en viktig endring som byr på heftig ytelse og nye klokkefrekvenser, men det betyr også at kompatibilitet, tilgjengelighet og priser blir et tema fremover. Overgangen fra en minnetype til en annen er alltid en utfordring for produksjon og tilgjengelighet, men utvikling fører alltid til bedre ytelse, så DDR5 er hjertelig velkommen!

 

> Se utvalget og finn DDR5-brikkene som passer ditt system <

 

La oss ta litt tekniske nerde-greier:

AMD og Intel fungerer litt forskjellig når det kommer til klokkefrekvenser på minne. AMDs chipset har noe som heter Infinity Fabric (IF) som kjører på en egen klokkefrekvens, typisk opp til rundt 1800MHz. Relasjonen mellom IF og RAM baserer seg på et forhold (for DDR4 var dette vanligvis 1:2) - det betyr kort forklart at om IF kjører på en klokkefrekvens på 1800MHz så ønsker man at minne har en frekvens på 3600MHz (fordi 1800 x 2 = 3600). Det er lett å tenke at en høyere klokkefrekvens på minne gir bedre ytelse, men hvis man for eksempel klokker minnet til 4000MHz så betyr det at IF må klare å kjøre på 2000MHz for å opprettholde dette 1:2-forholdet. Siden IF som regel ikke klarer å kjøre så høyt klokket så vil IF klokkes ned til 1333MHz i stedet for å opprettholde et slikt forhold til RAM (1:3 i dette tilfellet, siden 1333 x 3 = ~4000). Dette er årsaken til at 3600MHz-minne har vært veldig vanlig og er sett på som "sweet spoten" for DDR4.

Med AM5 og DDR5 som kjører på vesentlig høyere klokkefrekvenser enn DDR4 så har vi en ny "sweet spot" å forholde oss til. Kort forklart er det nå IF på 2000MHz og RAM på 6000MHz som gjelder (altså et 1:3-forhold). Skal du oppgradere til Ryzen 7000 og DDR5 er det med andre ord minnehastigheter på 6000MHz som vil gi deg best ytelse.

 

PCI Express 5.0

Utover CPU og RAM er det også nye versjoner av annen teknologi i denne generasjonen - den viktigste er PCI Express 5.0. Det er ikke så lenge siden PCI Express 4.0 kom og tok over for 3.0, men nå er det altså igjen et nytt hopp. PCI-E er som kjent sporet hvor skjermkortet er montert, men PCI-E er også det som dikterer båndbredden for NVMe SSD-er, og det er her man ser den raskeste utviklingen og det største umiddelbare behovet for mer båndbredde. PCI Express 4.0 blir fortsatt å finne i mange av de nye hovedkortene, og heldigvis er disse versjonene både fremover- og bakoverkompatible med hverandre, så et skjermkort eller SSD med PCI-E 4.0 vil fungere i et hovedkort med PCI-E 5.0 eller PCI-E 3.0 og omvendt, men man vil naturligvis ikke få full ytelse dersom man bruker utstyr som er designet for mer båndbredde i et eldre hovedkort. Det betyr i praksis at man fint kan kjøpe et nytt X670-hovedkort med PCI-E 4.0, men hvis du da om for eksempel tre år kjøper en NVMe SSD med PCI-E 5.0 så vil du ikke få utnyttet mer enn båndbredden man får med PCI-E 4.0.

 

Per dags dato så finnes det ikke maskinvare som fullt utnytter båndbredden man får med dagens PCI-E 4.0, så det kan virke litt unødvendig å oppgradere dette allerede, men utviklingen av SSD-er går raskt, og siden AMD har lovet at Socket AM5 skal ha full støtte ut 2025 (og kanskje lenger) så er det veldig fint at dette implementeres allerede nå, sånn at man kan beholde et hovedkort man kjøper nå om et par år når SSD-er og kanskje også skjermkort har behov for båndbredden man får med PCI-E 5.0.


Varen er på lager.
Varen er bestilt fra leverandør og leveringsdato er bekreftet.
Varen er bestilt fra leverandør, men leveringsdato er ikke bekreftet.
Varen må bestilles fra leverandør.
Varen befinner seg på fjernlager.
Varen er bestilt fra leverandør, men leveringsdato er ikke bekreftet.
Varene bestilles fra vår leverandørs lager.
Ubekreftet - Ta kontakt med kundesenter for nærmere informasjon.